Mit tegyünk, ha ugat a kutyánk?

Mit tegyünk, ha ugat a kutyánk?

Mit tegyünk, ha ugat a kutyánk? Az ugatás kialakulását megelőzik más jelek?

A kutyák általában 4 okból ugatnak;

  1. veszélyt jeleznek, ez lehet a számunkra valóban hasznos jelzés, amikor idegen jelenlétét jelzik, de előfordul, hogy számunkra lényegtelen dolgokat jelölnek vele, például egy macska megy el a ház előtt. Számára ez fontos, hiszen egy másik ragadozó került közel a területünkhöz, de nekünk általában édes mindegy, hogy egy macska elmegy-e a járdán, vagy sem.
  2. a társaiknak próbálnak jelezni valamit, vagy egyszerűen csak hívják egymást. Ez bizonyos fajtáknál az úgynevezett tutulással történik, jellemző ez a hang az északi fajtákra (husky, malamut).
  3. az is előfordul, hogy egyszerűen unatkozik és az ugatással és azzal kiváltott reakciókkal remekül elszórakoztatja magát. A szomszéd megjelenik és elkezd vele foglalkozni (akár ha meg is dobálja), máris van mit csinálni, hiszen ellenséges támadóval szemben kell a rábízott kertet/lakást/portát védeni. Kertben tartott kutyák esetében a gazda kimegy és bár kiabál vele, de mégiscsak ott van, és neki nem kell tovább unatkoznia, hiszen lett programja.
  4. a szeparációs stresszből adódóan a gazda távozását, vagy annak távozási szándékát jelöli. Ez általában számunkra a legkellemetlenebb, hiszen nem egyszer addig tart, amíg a gazda haza nem ér. Oka lehet, hogy a gazdit nem tartja elég „felnőttnek” ahhoz, hogy egyedül boldoguljon a nagyvilágban. Magáról hiszi, hogy ebben a családban ő, a kutya az irányító. illetve azért is lehet, mert túl erős a kötödése a gazda felé, és egyedül nem tud meglenni, mert ezt egyszerűen kölyökkorban nem tanulta meg. Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy a kutya alapvetően falkaállat és mint ilyen nem is természetes számára az egyedüllét, ezt meg kell tanulnia.

A szeparációs stressznek nevezet ugatás kialakulásában mindig az életkörülményeket kell megvizsgálni, hogy megtanult-e egyedül lenni a kutya, illetve a gazda megfelelően pozícionálja-e magát a család hierarchiájában, valóban ő a vezető? Megfelelő a távolság kettejük között? Sokan azt gondolják, hogy minél jobban ajnározzák a kutyájukat, annál jobb életet biztosítanak számukra, ez azonban csak akkor van így, ha a kutyát kutyaként szeretjük. Nekünk se lenne kellemes, ha bárki minket egy másik faj tagjaként kezelne, és úgy próbálna együtt élni velünk. Kimondottan nehezen viselnénk, ha egy oroszlán oroszlánként kezelne bennünket, hiszen egy játékos legyintést sem élnénk túl. Egy kacsa meg egész nap úszkálni szeretne velünk. Mi mégis valami hasonlót várunk el sokszor a kutyáinktól, és a legtöbb esetben ez vezet a nem megfelelő viselkedések kialakulásához.

Mit tanácsolsz a gazdáknak?

Ha már megvan a baj és kutyánk felvette ezt a felettébb idegesítő szokást, akkor érdemes szakemberhez fordulni ennek a megszűntetéséhez, mert egy avatott kiképző fog tudni abban segíteni, hogy számunkra mi lesz a célravezető. Hiszen megfelelő rutin és szaktudás kell ahhoz, hogy ki tudjuk szűrni, hogy miért is ugat a kutya.  A legtöbb esetben ez a szeparációs stresszhez köthető és a gazda generálja, persze nem rosszindulatból, inkább csak a kutya ismeretének hiányából.

Egy jó kiképző többféle módon tud segíteni a gondjainkon, akár egy kutyaiskolán, akár házhoz járva, vagy ha a gazdinak nincs elég szabadideje, akkor a bentlakásos képzést is választhatja. Természetesen ez utóbbi lehetőség esetén is van egy pár alkalom, amikor a kiképzővel közösen át kell beszéljék, hogy mi is történt pontosan a kutyával, és a későbbiekben milyen új szabályokat kell betartatni a kutyával a békés együttélés érdekében. Azonban érdemes inkább pár hetet szánni a kutya képzésére, mint a későbbiekben együtt élni hosszú éveket egy viselkedészavarós kutyával.

Sokan bátran ajánlják az elektromos nyakörv használatát, Neked mi a véleményed erről?

Az elektromos nyakörv használatáról vajmi keveset tudok, lévén, hogy nem használom. Tőlem és az általam használt kiképzési metodikától távol áll.


Véleményed szerint a különböző ultrahangos ugatás gátló, távoltartó készülékek okozhatnak-e egészség károsodást, változást a kutya viselkedésében?

Ezek az eszközök jelenthetnek megoldást akkor, ha a kutya nem valamilyen konfliktus élmény miatt ugat (fenyegetettség érzés, szeparációs stressz). Ez utóbbi esetekben konfliktust próbálnák csak egy újabb konfliktussal kezelni, ami nem vezet jóra. Az is elképzelhető, hogy az ugatás megszűnik, de akkor is ki fog jönni valamilyen más viselkedés zavar. Hiszen a kutya problémája nem oldódott meg, csak tünetileg lett kezelve, ez kb. annyi, mint agytumorra az aszpirin. Nem fog végleges megoldást hozni és az alapproblémát még nehezebb lesz megoldani. Ez vezethet oda, hogy a kutya megtörik, és kizárja a környezet ingereit a későbbiekben, egy fajta módon befordul, de ebben az is benne van, hogy azokra az ingerekre sem fog egy idő után reagálni, amire mi azért szerettük volna, ha reagál. Illetve az is elképzelhető egy nagyon érzékeny kutyánál, hogy a fájdalomra reagálva még hangosabban kezd el ugatni/visítani. Hosszú távon, ha a kutya nem érti meg az összefüggést a pánik miatt biztosan okozhat viselkedési zavarokat (nem fogja szeretni, ha valaki a nyakánál matat, hiszen utána jön a fájdalom), az egészségre nem tudom, hogy káros lehet-e, de biztos nem tesz jót senkinek, ha naponta többször kap egy kis elektrosokkot!

Volt-e a praxisodban süket kutya, aki többet ugatott, mint halló társai? Számára mennyiben volt más a probléma megoldása? 

Süket kutyával már találkoztam, de nem ugatott többet, mint halló társai, inkább egyáltalán nem ugatott. Ez inkább azokra a kutyákra jellemző, akik öregkorukra veszítik el hallásukat. Ezzel a korosztállyal azonban –bár lenne eredménye-, de már nem szoktak kutyaiskolába, vagy kiképzőhöz járni.

A párom nagymamájának kutyája jár ebben a cipőben, de az igazság, hogy mivel a néni egyedül él, így őt nem igazán zavarja, ha van aki „szól” hozzá.

 

Interjú Tóth Andrással
Megjelent: A Kutya (2014. május)